14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri tüm Türkiye’nin gündeminde. Adaylar ortada 50+1’lik bir oya ulaşamadığı için Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci türe bırakıldı. Seçimden birkaç gün sonra 28. Dönem Meclis vekilleri gündem oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in açıklamalarına göre AK Parti listelerinden seçime giren ve milletvekili seçilen 4 Hüda-Par milletvekili mecliste yemin etmek istemiyor. Yaşananların ardından milletvekili yemini konusu merak edildi. Peki milletvekili yeminde ne diyor? Meclis yemini ne zaman değişti?
Tüm detaylar içeriğimizde…
Birinci Milletvekili Yemini Hangi Anayasada Yapılmıştır?
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu olarak da bilinen 1921 Anayasası, 23 madde ve bir münferit unsurdan oluşan kısa ve ‘çerçeve anayasa’ belgesiydi. İlk yemin metni, Teşkîlât-ı Esâsiye Kanunu’nu yürürlükten kaldıran 1924 Anayasası’na dahil edildi. Cumhuriyet döneminde yapılan ilk anayasanın milletvekilliği yeminini düzenleyen 16. maddesi şöyleydi:
“Vatan ve milletin saadet ve güvenliğine, hatta milletin müesses nizamına aykırı bir gaye peşinde koşmayacağıma, Cumhuriyetin asllarına sadakatten sapmayacağıma yemin ederim. ‘
1928’de Cumhuriyet tarihinin en uzun ömürlü anayasası olan 1924 Anayasası’nda yer alan vekillik yemini metninde değişiklik yapıldı. Metinden ‘yemin ederim’ ibaresi çıkarılmış ve metin şu şekilde düzenlenmiştir:
“Vatan ve milletin saadet ve güvenliğine, hatta millet egemenliğine aykırı bir gaye peşinde koşmayacağıma, Cumhuriyet ilkelerine bağlılıktan sapmayacağıma şerefim üzerine söz veririm.”
TBMM’nin Yemini Değişti mi?
1960 darbesinden sonra 1924 Anayasası’ndan sonra 1961 Anayasası’nda 77’nci maddede milletvekili yemini bir kez daha yapıldı. Metin aşağıdaki şekilde revize edilmiştir:
‘Devletin bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü koruyacağım; Milletin kayıtsız şartsız egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma, milletimizin mutluluğu için çalışacağıma şerefim üzerine söz veririm.’
Parlamento Yemini Ne Zaman Değiştirildi?
Milletvekili yemininde yapılan son değişiklik 1982 Anayasası ile olmuştur. Anayasa’nın ‘yemin etmeyi’ düzenleyen 81. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri göreve başlamadan önce yemin ederler.
Vekil Yemininde Ne Yazıyor?
“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, vatan ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve asi egemenliğini koruyacağım; Hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağımı; Toplumun huzuru ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı, herkesin insan hak ve temel hürriyetlerinden yararlanması idealinden ve Anayasaya bağlılıktan sapmayacağımı; Büyük Türk milleti önünde şerefim ve gururum üzerine yemin ederim.”
akincilarajans.com.tr